2010. január 23., szombat

Simon Lehel – Szilágyi Levente: Mesterséges negatív „flow”

Simon Lehel – Szilágyi Levente: Mesterséges negatív „flow”
(abstract)

Huxley utópiájában, a „Szép új világban” van egy bizonyos szer, a „szóma”, amely a hypothalamusra hat és megváltoztatja a habituális – szexuális akaratot. Magát az akaratot, hiszen aki ezt beveszi, „önnönszántából” más szexuális-érzelmi stratégiát követ: promiszkuissá válik, s ez által az új egyén centrikus társadalom kiszolgálójává; de saját szabad akaratából.
Ez is egyfajta „szexuális negatív flow” egy drog által generálva.
Mi egy ilyen „szóma” gyakorlati közelségében vagyunk kutatásainkban – egy közel agyspecifikus vasopressin-analóg ligandumunkkal. Ez egy V1/V3 antagonista, a V2, a renális receptorokra egyáltalán nem hat, lineáris (nincs benne diszulfid-híd), enzimstabil, feltehetően átjut a vér/agy-gáton, ill. in vivo alkalmazható és a felezési ideje is ideális kb. 2 óra.
Ugyanakkor mi, a fentiek értelmében a PET-MRI közös vizsgálattal a publikus kutatásban először végeznénk ilyen feltárást; itt nem a PET-MRI technológia a teljes újdonság, sokkal inkább az elméleti kódrendszerünk e technikával való gyakorlati bebizonyítása.

Vajon lehetséges bármilyen pozitív vagy mesterségesen negatív „flow” – állapotot kelteni farmakológiai eszközökkel? Ez az előadásunk kérdése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése